![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOIiRxDRU4kZcS5DmwBE3VmqXJA8UiBujdkrTGsGyJtNqg_on43fuAP5X2JApcEiCRRwhBvJZZCG3pXwXL_7R38XTsSL6YEXHP5SzdMlvl88LjzJFeI9gqSNz91sTrsCq2UH1faSYDPA/s200/IMG_20160615_191432.jpg)
Tento krát je to špaldovo-ražný chlebík, ktorý som už mala na slano aj na sladko ♥
Pri písaní tohto článku mám pred sebou letáčik lidl pečiva :D
Poďme na recept! :)
SUROVINY:
250g hladkej špaldovej múky
250g ražnej chlebovej múky
375ml kefíru
1PL mäkkého masla
20g čerstvého droždia
2čl medu
hrsť vlašských orechov
1/2 - 1čl soli
trocha rasce podľa chuti
plnotučné mlieko podľa potreby
POSTUP:
Kefír mierne zahrejeme, pridáme med, rozdrobíme droždie a vmiešame 3PL hladkej špaldovej múky. Necháme asi 10 min. nakysnúť. Zatiaľ preosejeme obe múky, zmiešame so soľou, rascou a rozpusteným maslom. Prilejeme pripravený nakysnutý kefír a vymiesime hladké pružné cesto (podľa potreby pridáme kefír/múku). Zapracujeme aj orechy (môžete ich nasekať alebo nechať celé), cesto prekryjeme utierkou a dáme na teplé miesto aspoň hodinu vykysnúť.
Na plech dáme papier na pečenie.
Z cesta vytvarujeme bochník, položíme na plech a ešte upravíme tvar bochníku. Vrch bochníka 3 krát narežeme šikmo, aby sme vytvorili tie 3 chlebové pásy. Prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 15min. nakysnúť.
Rúru predhrejeme na 220°C,
Bochník potrieme trochou mlieka (PRIPOMÍNAM! Trochou! Ja som dala veľa a povrch sa mi *trocha* pripálil -_- :D ).
Pečieme asi 50min. dozlatista.
Chlieb krájame až vychladnutý aby sa nezrazil! :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára