utorok 21. júna 2016

ŠPALDOVÝ CHLIEB


Často mám chuť na pečivo, ale to v obchodoch je plné ani nechcem vedieť čoho vecí, ktoré ... no.. nechcem sa do tohto veľmi pliesť, myslím, že veľa z nás vie ako to je.. A aby som zahnala chúťky na pečivo pri tej krásnej vôni keď okolo neho v obchode prechádzam, domáce pečivo je riešenie! :)
Tento krát je to špaldovo-ražný chlebík, ktorý som už mala na slano aj na sladko ♥
Pri písaní tohto článku mám pred sebou letáčik lidl pečiva :D
Poďme na recept! :) 
SUROVINY:
250g hladkej špaldovej múky
250g ražnej chlebovej múky 
375ml kefíru
1PL mäkkého masla
20g čerstvého droždia
2čl medu
hrsť vlašských orechov
1/2 - 1čl soli
trocha rasce podľa chuti
plnotučné mlieko podľa potreby 
POSTUP:
Kefír mierne zahrejeme, pridáme med, rozdrobíme droždie a vmiešame 3PL hladkej špaldovej múky. Necháme asi 10 min. nakysnúť. Zatiaľ preosejeme obe múky, zmiešame so soľou, rascou a rozpusteným maslom. Prilejeme pripravený nakysnutý kefír a vymiesime hladké pružné cesto (podľa potreby pridáme kefír/múku). Zapracujeme aj orechy (môžete ich nasekať alebo nechať celé), cesto prekryjeme utierkou a dáme na teplé miesto aspoň hodinu vykysnúť. 
Na plech dáme papier na pečenie. 
Z cesta vytvarujeme bochník, položíme na plech a ešte upravíme tvar bochníku. Vrch bochníka 3 krát narežeme šikmo, aby sme vytvorili tie 3 chlebové pásy. Prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 15min. nakysnúť. 
Rúru predhrejeme na 220°C,
Bochník potrieme trochou mlieka (PRIPOMÍNAM! Trochou! Ja som dala veľa a povrch sa mi *trocha* pripálil -_- :D ). 
Pečieme asi 50min. dozlatista. 
Chlieb krájame až vychladnutý aby sa nezrazil! :) 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára